smd vs cob care este diferenta intre smd si cob tipuri de led blog-ul led-box.ro

LED SMD SAU COB? Vezi care sunt diferențele între cele 2 tipuri de chip LED.

5 +0200, WednesdayNicolae Lomanar
LED SMD versus COB: detaliem care sunt diferențele intre cele 2 tehnologii LED

 

Bine te-am găsit pe site! Explicăm în această postare diferențele între cele 2 tehnologii LED pe care cu siguranță le-ai văzut peste tot :SMD VS COB LED , care sunt diferențele?

Diferența cheie în fabricație 

SMD LED, care este prescurtarea pentru Surface Mounted Device LED, este cel mai comun LED de pe piață. 

Chip-ul LED este componentă cu diferite dimensiuni și vin lipite direct pe o placă de circuit imprimat PCB cu cositor. Foarte des întâlnite la benzi LED , becuri LED sau 

tipuri de chipuri smd cip smd model si diferente smd vs cob led-box.ro

Chip-urile LED SMD sunt disponibile într-o varietate de dimensiuni. De exemplu, un model foarte folosit este SMD 5050 are o lățime de 5 mm, în timp modelul mai mic și mai ieftin este 3528 cu o lățime de 3,5 mm. Toate sun similare ca și structură, diferă însă consumul, tipul de tehnologie folosit pentru producerea lor și efectiv lumenii emiși.

COB LED sau tehnologia „Chip on Board”, reprezintă un progres în tehnologia  cu LED-uri care permite o utilizare mai eficientă a energiei. În ceea ce privește fabricarea COB, are mai multe diode pe aceeași suprafață. De obicei,  COB au 9 sau mai multe diode, acestea au un singur circuit și două contacte, rezultând un aspect plan si luminozitate constantă pe toată suprafața COB-ului.

Alte diferențe de caracteristici

Luminozitate

 

În funcție de tipul de diodă folosit la fabricarea chip-ului SMD sau COB pot să apară diferențe de luminozitate. Momentan ( iunie 2022) avem valori maximale la SMD aproximativ 180 lm/watt și la C0B  200 lm/watt
Sunt studii care arată o îmbunătățire a cifrelor cam 3-5% pe an.
Era normal in 2013 când am început noi activitatea să avem 60-70 lm/watt , acum avem 180 maxim, deci se confirmă cifrele.

Eficienta energetica

Cum spuneam mai sus, mai mulți lumeni per watt ne oferă SMD COB, are un avans de 10% versus SMD

Temperatura de culoare

SMD este mai adaptabil și oferă o gamă mai largă de opțiuni atunci când vine vorba de culoare și temperatura de culoare. Este mai ușor să obțineți o culoare variată, deoarece pot fi utilizate diferite culori de bază în interiorul unui singur chip SMD. De exemplu pentru SMD 5050 RGB avem 3 diode: rosu / verde / albastru într-un SMD și putem electronic să facem sute de culori cu un singur chip.

Pentru modelul SMD COB capacitatea de a modifica culorile și temperatura culorii este limitată. Este proiectat să emită o singură culoare și o singură temperatură a luminii. Dar, ca rezultat, oferă o iluminare mai stabilă.

Calitatea luminii

Când vine vorba de calitatea luminii, este diferită și când SMD VS COB LED. Acest lucru se datorează în primul rând faptului că fiecare utilizează un număr diferit de diode, ceea ce influențează luminozitatea și gama de iluminare.

SMD sunt puncte care se pot înșiruii de exemplu la banda LED sau pune unul lângă altul pentru a produce un subansamblu de SMD. Mai multe SMD mai multă lumină.

COB, pe de altă parte, va emite o lumină uniformă. Produce un fascicul de lumină care este omogen dar se poate incorpora in diverse subansamble si este mai versatil pentru spoturi, proiectoare sau proiecte DIY

Cost

În funcție de produsul finit avem și diferențe de cost pentru produs.

Chip-ul SMD are un cost de producție mai mare. De exemplu, SMD este mai scump decât COB. În general, costul SMD reprezintă 15% din costul total al materialului. 

Chip-ul COB contribuie cu 10% din costul produsului finit. 

 

Ce să alegeți?

Când aveți de făcut o achiziție, SMD VS COB LED, care este mai potrivit? 

COB sunt utilizate în aplicații de iluminat mai complexe pentru a oferi unghiuri de fascicul mai bune și corpuri de iluminat mai plăcute din punct de vedere estetic, de exemplu pentru spoturi pe sină sau iluminat comercial.

 Cu toate acestea, LED-urile SMD sunt utilizate în corpuri de iluminat mai generale, de ex benzi LED, panouri sau spoturi LED și au momentan o cotă de piață mult mai mare, aprox 1:9

 

 

Mai multe articole de pe blog:

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare